prawdziwa polska pizza w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednak również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych składników – turyści w większości wypadków szukają gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/mamma-mia/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.